tiistai 17. syyskuuta 2013

16. Typografia


Alun perin typografialla on tarkoitettu vain kirjasintyyppejä ja niiden suunnittelua. Nykyään sillä on paljon monipuolisempi merkitys ja sillä tarkoitetaan minkä tahansa paino- tai digitaalisen työn ulkoasua ja sen suunnittelua (mm. fontit, värit, asettelu). Kirjasintyyppejä eli fontteja on viisi ryhmää, joihin niitä jaetaan. Nämä ryhmät ovat antiikva, groteski, egyptienne, fraktuura ja kalligrafiset. Näiden lisäksi on olemassa kuvafontteja ja erikoismerkkejä. 

Antiikva on kehittynyt 1300-luvulla ja se on yleisin kirjasintyyppi painotekstissä. Se on päätteellinen eli kirjaimet seisovat ikään kuin ohuen jalustan päällä, siinä on paksuuseroja, kirjain liittyy päätteeseen pyöreästi ja sen perusmuoto on soikio.
Groteski on päätteetön eli  siinä on pylväitä, ympyröitä ja puoliympyröitä, kuin tikkukirjaimia. Groteskin luettavuus on WWW-sivuilla helpompi kuin antiikvan.
Egyptienne on kahden edellisen sekoitus,  sekä päätteellinen että tasapaksu ja pyöreä, jonka päätteet ovat lähes samanpaksuisia kuin kirjain muutenkin, liittymäkohta on suorakulma eikä paksuuseroja juuri ole. 
Fraktuura on koristeellinen, keskiajalla kehittynyt kirjasintyyppi, jota pidettiin vielä 100 vuotta sitten ainoana oikeana kirjasintyyppinä.
Kalligrafiset kirjasintyypit ovat käsin tehtyä kaunokirjoitusta.

Semiotiikka on tieteenhaara, joka tutkii merkkejä. Semioottisesti merkki on jotakin joka edustaa jotakin jollekin jossakin suhteessa. Ikoni ilmaisee samanlaisuuden, indeksi jatkuvuuden ja symboli sopimuksen. Logo, joka edustaa jotakin brändiä, on kaikkein tunnetuin merkki. 

Fonttien valinnassa leipätekstissä käytetään yksinkertaisia fontteja, mutta otsikoissa voi olla koristeellisempia. Nyrkkisääntö on se, että jos leipäteksti on päätteetön, tulee otsikoksi päätteellinen tai päinvastoin. Molempiin sopii myös sama fontti erivahvuisena ja -kokoisena, mutta eivät saman ryhmän eri tyypit, eivät sellaiset fontit, jotka ovat samankaltaisia, mutta eivät samanlaisia.
Pääotsikkoon voi valita jonkun erikoisemmankin fontin, mutta silloin fontista täytyy tehdä kuva. 
Tekstiin ei sovi kaksi erilaista päätteellistä fonttia. Päätteetön groteski sopii itsensä sekä minkä tahansa saman tai jonkin toisen ryhmän fonttien kanssa. Fantasia- ja kalligrafiset fontit taas sopivat kaikkien muiden tyyppien yhteydessä.

Kapiteeli= pieniä isoja kirjaimia, lauseen aloittava kirjain isompi kuin muut.
Versaali= kaikki kirjaimet isoja.
Gemenat= kakki kirjaimet pieniä.

Leipätekstin korostukseen kappaleen ensimmäisiin sanoihin sopii lihavointi, kursivointi, sisennykset, reunaviiva, suurempi pistekoko tai kapiteeli. Alleviivauksia ja väriä sekoittuvat linkkeihin, joten niitä ei kannta käyttää.  Korostukset on tarkoitettu silmäiltävyyden helpottamiseksi eli olennaisten avainsanojen löytämiseksi. Kappaleen ensimmäistä kirjainta voi myös korostaa isontamalla pistekokoa.

Pistekoolla määritellään fontin koko. Yksi piste on 0,376 mm. Leipäteksti ja otsikot ovat aina erikokoisia, -vahvuisia ja / tai -värisiä. Leipätekstin väriksi sopii parhaiten tummat värit. Mutta jos taustaväri on valkoinen, saattaa teksti ikäänkuin valottua reunoilta liikaa, joka haittaa lukemista. Taustaväri kannattaa siksi olla esim. todella vaalean beige. 

Tekstissä rivit eivät saa olla liian pitkiä, paras pituus olisi noin 85-90% sivuston leveydestä. Kappalejakoa netissä tulisi käyttää noin 5-7 rivin välein. Tekstiä voi tasata oikealle, vasemmalle tai keskelle. Molempia reunoja ei kannata tasata, sillä lopputulos on ruma suomenkielisissä teksteissä. 

Loppumerkkiä voi käyttää tekstin päättymisen osoituksena ja WWW-sivuillakin se sopii hyvin esimerkiksi lyhyistä erillisistä teksteistä koostuville sivuille. 

Kultaista leikkausta käyttämällä sivuston voi saada siistiksi kokonaisuudeksi. WWW-sivuilla myös tasapainolla on merkitystä, sillä tarkoitetaan sitä miten erilaiset massat pitävät toisensa tasapainossa. Symetrialla ja epäymmetrialla saadaan myös luotua mielenkiintoa sivuihin. 

WWW-sivuja suunniteltaessa täytyy ottaa huomioon, että se pysyy lukukelpoisena myös tulostettaessa. 


Seuraavaksi kirjasintyypit, jotka valitsin yritykseeni. 



perjantai 13. syyskuuta 2013

15. Logojen pohdintaa..

Kuvan värimaailma sopii yhteen yrityksen värien kanssa ja kuva on yksinkertainen ja kaunis. Kuvasta huomaa, mitä alaa se edustaa.
 
Kuvasta huomaa, että se on kauneudenalan yritysta kuvastava. Värimaailma on myös lähellä yritykseni värejä.

Tämä liikemerkki on hieman erikoinen, mutta sen erikoisuus tekee siitä poikkeavan ja nuorekkaan. Värimaailma on vähän liian räikeän pinkki yrityksen väreihin.

tiistai 10. syyskuuta 2013

14. Yrityksen värit





Löysin googlesta tuollaisen kivan kuvan. Pidin sen värimaailmasta, joten poimin yritykselleni värit siitä.

13. Värien luonne

Punainen:
Punainen on aggressiivinen ja vahva väri. Vaikka punainen on lämmin väri, en silti koe että se olisi lainkaan rauhallisuutta kuvastava. Ruoissa punainen on houkutteleva ja maistuva väri.

Oranssi:
Oranssi on myös melko voimakas väri. mutta oranssi on mielestäni ruma väri. Jos joku tavara on oranssi se aiheuttaa minussa inhoa.

Vaaleanpunainen:
Vaaleanpunainen mielestäni on rauhoittava väri. Se ei ole liian tunkeileva väri, vaan antaa levollisen ja onnellisuuden tunteen. Vaaleanpunainen kuvasataa minulle myös hellyyttä ja läheisyyttä sekä naisellisuutta.

Keltainen:
Keltainen on iloinen väri. Se on raikas ja kuvastaa hyvin esimerkiksi kevättä. Keltainen väri pukee värikkäitä, positiivisia ja räikeitä persoonia.

Sininen:
Sininen on myös levollinen väri, vielä levollisemman ja rauhallisemman oloinen kuin vaaleanpunainen. Vaaleansininen puolestaan tuo mieleeni pienet lapset, rauhalliset lapset, jotka eivät paru vaan tuhisevat hiljaa tyytyväisinä kehdossaan.

Vihreä:
Vihreästä minulla on monenlaisia ajatuksia. Vaaleanvihreästä tulee kevät mieleen ja se on raikas sävy. Tummempi vihreä ja myrkynvihreä on maanläheinen ja rauhoittava. Jotkut vihreän sävyt saattavat kuvastaa mielestäni sairautta.

Violetti:
Violetti on hieman raskas väri, eikä kovin pirteä. Tummansävyinen violetti on apean oloinen väri, mutta kirkkaan violetti saattaa olla lähellä pinkkiä, eli se taas voi olla erittäin pirteä sävy. Violettikin väri siis on hieman ristiriitäinen, riippuen sävystä.

Musta:
Musta on hyvin synkkä ja yksinkertainen väri. Se kuvastaa kuolemaa ja surumielisyyttä. Mielestäni ihmisellä, joka pitää erityisen paljon mustasta on jotenkin synkän oloinen ajatusmaailma.

Valkoinen:
Valkoinen on päinvastainen väri mustan kanssa. Valkoinen on mielestäni hieman tylsä, mutta sen voi yhdistää melkeinpä mihin tahansa muuhun väriin eli valkoinen sopii yhteen muiden kanssa. Se voisi siis kuvastaa yhteistyötä ja suvaitsevaisuutta.

tiistai 3. syyskuuta 2013

12. Elukkapiirros

Piirsin koulussa kauniin ankan jolla on vaaleanpunaiset siivet.






11. Kukkahattutätilöinen

Siinä teille ihkuille lukijoijlle ja ihmettelijöille nätti täti.



10. Logo, liikemerkki, tunnus.

Logo: Logoa käytetään yleensä toiminimestä, tavaramerkistä tai brändistä (lainattu Wikipediasta).  Logo on liikemerkkiä informatiivisempi ja siksi sitä voidaan paremmin käyttää yksinään.

Liikemerkki: . Liikemerkeissä voidaan käyttää symboliikkaa, mutta selkeys on yksi hyvän liikemerkin kriteeri. Liikemerkit ovat usein pitkäikäisiä tunnistettavuuden saavuttamiseksi, mutta joskus vanhentunut liikemerkki uusitaan, jotta se viestisi paremmin yrityksen nykytilasta. (lainattu Wikipediasta)

Tunnus: Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on yrityksen tai yhteisön yksilöimiseen käytetty, viranomaisten myöntämä tunnus. Y-tunnukset ovat saatavilla täysin julkisesta YTJ:n tietopalvelusta.   Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi Y-tunnus. Valtion laitoksilla on kuitenkin omat Y-tunnuksensa. Jos yrityksen yhtiömuoto muuttuu laissa määritellyllä tavalla, pysyy Y-tunnus ennallaan. Yksittäiselle ihmiselle eli luonnolliselle henkilölle annetaan Y-tunnus, jos hän toimii yksityisenä elinkeinonharjoittajana. (lainattu Wikipediasta)

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Logo

http://fi.wikipedia.org/wiki/Graafinen_ilme

http://www.raumankarinmainos.fi/Graafinen-suunnittelu-ja-taittotyoet/Mikae-on-logo-ja-liikemerkki

http://fi.wikipedia.org/wiki/Y-tunnus

9. Yrityksen suunnittelua ja muita yrityksiä.

Yritykseni on kauneushoitola. Sieltä asiakkaat saavat asiantuntevaa palvelua sekä monipuolisesti tuotteita niin ihon- kuin hiustenhoitoon. Tuotteita on laajalti, eri hintaluokissa, eli jokaiselle löytyy varmasti sopiva tuote. Liikkeen tiloissa toimii pieni parturi-kampaamo, josta saa myös kosmetologisia palveluja (mm. erilaisia kasvojen puhdistuksia, hierontoja, kuorimisia, kulmien ja ripsien laittoa, meikkaus). Asiakkailla on mahdollisuus järjestää oman näköisensä kauneudenhoitoilta kaveri- tai vaikka työporukallaankin. Kohderyhmänä on naiset noin 17 vuotiaasta ylöspäin.



Emotionilla ei ole "ikiomia" nettisivuja, vaan ne löytyvät isompien ketjujen alaisuudesta (sokos, hok-elanto). Sokoksen sivuilta löytyy helposti esmierkiksi kuvasto ja liikkeiden yhteystiedot. Logo on kirjoitettu sinisellä fontilla valkealle taustalle, ja tekstin päällä on vaaleanharmaa kukka. Kukka kuvastaa mielestäni hyvin sitä, että Emotion on kauneuden ja hyvinvoinnin erikoisliike. Logoon on myös liitetty slogan "Kaikki kauneudesta", joka tiivistää Emotionin liikeidean.





Salon mango on Iisalmen keskustassa toimiva yritys, joka tarjoaa kosmetologi- ja kampaamopalveluja. Sivustot ovat siistit sekä yleisilmeeltään ja värimaailmaltaan miellyttävä. Hinnasto voisi olla luokiteltu eri sivuihin, ettei kaikki olisi pötkössä. Logo on erittäin yksinkertainen ja selkeä.




 Hymy.inin sivustot antavat vaalealla ja kirkkaalla ulkoasulla hieman yleellisen mielikuvan. Sivusto on yksinkertaisen kaunis ja etsimänsä löytää helposti. Logo on myös kaunis ja pelkistetty. Mustan tekstin kanssa toimii vaaleanpunainen pienempi "kauneuskeskus" teksti, joka on ikään kuin naisellisuudesta viestivä kruunu logolle.





Hiuk-set on Iisalmessa ja Varkaudessa toimiva parturi-kampaamo. Sivustoista kuten logostakin huomaa, että yrityksen palvelut on suunnattu nuorekkaille asiakkaille, eikä ole niin naisellinen, kuin usein tämän alan yritykset ilmeeltään ovat. Osa sivujen kuvista myös tuntuu houkuttelevan enemmänkin tyylitään räväkämpiä ihmisiä luokseen. Sivuilta löytyy kuitenkin huonolaatuisia kuvia, jotka muun muassa kertovat hinnaston, joten hinnoista ei oikein saa selvää. Yrityksen nimi viittaa selkeästi siihen, että se on parturi-kampaamo. Logo on valkea, paksu teksti mustalla pohjalla.